Gravsten – en gang forbeholdt de velstående

Gravstener var originalt noe som var reservert middel- og overklassen som hadde råd til det. Ved utbredelsen av protestantismen ble det derimot mer vanlig med en gravsten, og frem til 1900-tallet ble de fleste gravstener laget av hovedsakelig skifer eller sandsten. Det var vanlig å plassere selve stenen direkte over graven, slik man kan se ved flere gamle gravplasser i dag. I dag benyttes flere begreper om hverandre når man snakker om gravstener, slik som minnesmerke eller gravmerke. Gravstener leveres i flere forskjellige typer sten og i individuelle utførelser.

Valg av gravsten i dag

Det er mange hensyn å ta når en skal velge gravsten. Hvilken stentype skal velges, og hva skal stå på stenen? Dette er for mange de to mest sentrale spørsmålene. Det finnes alt fra enkle, stilrene gravstener til mer personlige stener der det er bilde eller kanskje en figur inkludert, slik som en liten fugl eller et hjerte. Det viktigste er at valget reflekterer personlig ønske, enten det er det den avdøde selv hadde sett for seg eller det pårørende har i tankene. Det er mulig å holde skriften på stenen nøktern og enkel, eller man kan velge å inkludere et kort dikt eller lignende.

Gravstener til minne og ære

Velger du Fonus har vi mer enn 150 forskjellige typer gravstener å velge mellom, og det er også mulig å ønske seg et personlig motiv. Vi vet at minnet om avdøde er viktig, og at gravstenen kan være en viktig del av sorgprosessen i tiden som kommer etter begravelse. Ved Fonus er vi opptatt av at gravstenene skal ha god holdbarhet, og velger stenarter som gir særpreg og ikke kan gjenskapes. Hver gravsten er et individuelt minne om et liv levd, og skaper et kjærkomment sted hvir etterlatte kan komme for å minnes og hedre den avdøde. Kontakt oss for mer informasjon, råd og veiledning.

Del på sosiale medier:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Flere nyheter fra Fonus:

Tenn et lys

Vi hjelper deg med å tenne et lys Hvis du selv ikke har mulighet til å besøke graven i løpet av allehelgensdag,

Du kan nå oss hele døgnet, via telefon eller e-post. Her vil du komme i kontakt med en av våre kvalifiserte graveferdskonsulenter.
Vi garanterer personlig oppfølging og profesjonell utførelse
Hos oss møter du erfarne og utdannede gravferdskonsulenter.
Sammen tar vi en kort samtale på telefon, da alt det praktiske er tatt hånd om.
Vi tar hånd om alle bestillinger og kvalitets sikrer alt som gjenstår i god tid før seremonien.
Vi bistår med alle nødvendige dokumenter for gjennomføring av gravferden.
Vi setter opp en minneside med sted og tid for seremonien, som videre kan fylles med innhold etter eget ønske, samt hilsener.
Vi hjelper til med utforming av nettannonse.
Vi kan bistå med et verdig stell av avdøde før nedlegging i kisten.
Vi har alltid fokus på hygiene og nå under covid-19, har vi ytterligere fokus og tiltak for å håndtere dette.

Morendo hvit kiste (kun i standard mål)

I tråd med Standard for god gravferdskikk benyttes våre unike bårebiler til seremoniell transport. Ved henting av avdøde i bopel kan også nøytral bil benyttes.
I forkant av og under seremonien vil vi være til stede og sørge for alt det praktiske.

Tre røde roser til kisten.

Inntil 50 fullverdige programhefter.
I forkant av seremonien vil vi være til stede og klargjøre seremonilokalet med vårt smakfulle seremoniutstyr, samt at vi tar hånd om alt det praktiske.
Vi formidler kontakt til vår profesjonelle aktør/leverandør av streaming.
Gjelder ikke private seremonirom
Vi veileder deg gjerne i prosessen som følger arv og skifte.
Vi veileder deg gjerne til valg av gravsted og tilhørende gravstein.
NAV refunderer inntil kr. 24.734,- i gravferdsstønad og transportkostnader over 20 km. Stønaden kan dekke hele begravelsen. Vi tar ikke ekstra betalt for å hjelpe deg med å avklare om du ha rett på stønad fra NAV.

Kontakt ditt lokale begravelsesbyrå døgnet
rundt, eller ring 030 24