Hva betyr de ulike fargene i begravelsen?

Det er mange ulike tradisjoner knyttet til begravelser i Norge, og flere av dem handler om ulike fargevalg til sentrale deler av begravelsesseremonien. Hvit og svart er farger som særlig går igjen. Hvorfor bruker vi sorte klær, og visste du at det er spesielt vanlig for Norge og Danmark å bruke en hvit kiste?

Må du kle deg i svart eller i mørke klær?

Selv om det ikke er en nedskrevet regel, er det tradisjon å møte opp i begravelser iført respektable klær som gjerne er svarte eller mørke. Tradisjonelt har disse fargene symbolisert respekt og sorg. For menn har det vært vanlig å stille i mørk dress og kvinner har gjerne valgt sorte bukser eller skjørt med tilhørende overdel, eventuelt en svart eller mørk kjole. I de senere år har det imidlertid blitt litt mer vanlig med variasjon på dette feltet. Det hender også at pårørende ber deltagerne i begravelsen om spesifikt å kle seg i farger eller lysere klær.

Hvit farge og begravelser

Et ofte stilt spørsmål er om selve kisten må være hvit. Dette er riktignok tradisjonelt sett det vanligste fargevalget for kister, særlig i Norge og Danmark. I andre deler av verden har de en større tradisjon for trebrune eller sorte kister. I dag er det mulig å velge mange ulike farger etter ønske fra de pårørende. Selve liksvøpet er ellers også alltid hvitt. Grunnen til dette er at hvit i denne sammenhengen symboliserer renhet.

Blomstenes fargespill

Når det kommer til blomster er det også vanlig med innslag av hvite blomster, men gjerne i kombinasjon med andre farger. Bårebuketter og kranser med en kombinasjon av hvite og røde blomster er for eksempel et vanlig alternativ. Det er også fullt mulig å velge blomster i favorittfargen til avdøde. Også her er det stor valgfrihet.

Skulle du lure på noe? Vi i Fonus Begravelsesbyrå hjelper deg med alle slike spørsmål. Fonus er et lokalt begravelsesbyrå som alltid er der for deg!

Del på sosiale medier:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Flere nyheter fra Fonus:

Tenn et lys

Vi hjelper deg med å tenne et lys Hvis du selv ikke har mulighet til å besøke graven i løpet av allehelgensdag,

Du kan nå oss hele døgnet, via telefon eller e-post. Her vil du komme i kontakt med en av våre kvalifiserte graveferdskonsulenter.
Vi garanterer personlig oppfølging og profesjonell utførelse
Hos oss møter du erfarne og utdannede gravferdskonsulenter.
Sammen tar vi en kort samtale på telefon, da alt det praktiske er tatt hånd om.
Vi tar hånd om alle bestillinger og kvalitets sikrer alt som gjenstår i god tid før seremonien.
Vi bistår med alle nødvendige dokumenter for gjennomføring av gravferden.
Vi setter opp en minneside med sted og tid for seremonien, som videre kan fylles med innhold etter eget ønske, samt hilsener.
Vi hjelper til med utforming av nettannonse.
Vi kan bistå med et verdig stell av avdøde før nedlegging i kisten.
Vi har alltid fokus på hygiene og nå under covid-19, har vi ytterligere fokus og tiltak for å håndtere dette.

Morendo hvit kiste (kun i standard mål)

I tråd med Standard for god gravferdskikk benyttes våre unike bårebiler til seremoniell transport. Ved henting av avdøde i bopel kan også nøytral bil benyttes.
I forkant av og under seremonien vil vi være til stede og sørge for alt det praktiske.

Tre røde roser til kisten.

Inntil 50 fullverdige programhefter.
I forkant av seremonien vil vi være til stede og klargjøre seremonilokalet med vårt smakfulle seremoniutstyr, samt at vi tar hånd om alt det praktiske.
Vi formidler kontakt til vår profesjonelle aktør/leverandør av streaming.
Gjelder ikke private seremonirom
Vi veileder deg gjerne i prosessen som følger arv og skifte.
Vi veileder deg gjerne til valg av gravsted og tilhørende gravstein.
NAV refunderer inntil kr. 24.734,- i gravferdsstønad og transportkostnader over 20 km. Stønaden kan dekke hele begravelsen. Vi tar ikke ekstra betalt for å hjelpe deg med å avklare om du ha rett på stønad fra NAV.

Kontakt ditt lokale begravelsesbyrå døgnet
rundt, eller ring 030 24