#sidet

«En dag skal vi dø. Alle andre dager skal vi leve».
Per Olov Enquist.

26.april 2005 signerte min far selvangivelsen med penn. Ikke med SMS. Han tok seg til hodet og satt seg ned i lenestolen. Han la pennen fra seg på selvangivelsen han nøye hadde regnet på og fylt ut, beskrevet den delen av sitt liv, sine verdier og gjort opp for året som gikk. Og så døde han. Det var det. Ingen sakte prosess, ingen gode stunder, ingen triste timer ved en sykeseng, ikke noe farvel. Bare slutt. Som selvangivelsen markerte slutten på forrige år, skrev pennen under på historien om hans liv.  «Dett var dett» pleide han å si. Og det var det. Det var slutt. 65 år. Der og da.

Siste gang jeg snakket med min far var jeg på besøk hjemme. Han ba meg rusle en tur i hagen. Litt merkelig, tenkte jeg, fordi min far ikke var en sånn som rusler i hagen. Han hogger ved. Han bygger uthus. Han graver grøft. Han rusler ikke i hagen. Men denne gangen ville han det. Vi satt oss på en av de benkene han hadde laget. Selvfølgelig av røft trevirke og umalt, furet værbitt. Det skulle for guds skyld se uanstrengt og tøft ut, selv om han plasserte benken ved rosene og der hvor utsikten var finest. Han spurte meg hvordan jeg hadde det. «Si det….» sa jeg og nølte. «Tja, hvordan jeg har det? Merkelig spørsmål. Jeg sa jeg hadde det greit, jobben var bra, kjæresten snill og solen skinte. Han sa jeg måtte ta vare på meg selv. Det er viktig, sa han. Det var det. Ikke noe mer. Ingen dyp samtale om livets vidunder eller om verdien av lyden av en fjellbekk om våren. Kun «ta vare på deg selv».  Så reiste vi oss og gikk videre.

I begravelsen tenkte jeg på nettopp dette. Seremonien, musikken, kisten, begravelsesbyrået, blomstene, talene, alt handlet om det han hadde sagt og ikke sagt. Han sa mye min far, selv uten ord.  Når jeg nå ofte får være med på andres farvel, pårørendes samtaler og nydelige seremonier, hvor så mye fint blir sagt, så tenker jeg på 26. april 2005 og min far – og i alle fall av og til så minnes jeg ham med å si det jeg har på hjertet til de rundt meg. Mens jeg ennå kan. Dett var dett. Husk å si det!

 

 

Terje Eid-Hviding
Administrerende direktør
FONUS

Har du sett filmsnutten vår om nettopp akkurat dette?

Del på sosiale medier:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Flere nyheter fra Fonus:

Du kan nå oss hele døgnet, via telefon eller e-post. Her vil du komme i kontakt med en av våre kvalifiserte graveferdskonsulenter.
Vi garanterer personlig oppfølging og profesjonell utførelse
Hos oss møter du erfarne og utdannede gravferdskonsulenter.
Sammen tar vi en kort samtale på telefon, da alt det praktiske er tatt hånd om.
Vi tar hånd om alle bestillinger og kvalitets sikrer alt som gjenstår i god tid før seremonien.
Vi bistår med alle nødvendige dokumenter for gjennomføring av gravferden.
Vi setter opp en minneside med sted og tid for seremonien, som videre kan fylles med innhold etter eget ønske, samt hilsener.
Vi hjelper til med utforming av nettannonse.
Vi kan bistå med et verdig stell av avdøde før nedlegging i kisten.
Vi har alltid fokus på hygiene og nå under covid-19, har vi ytterligere fokus og tiltak for å håndtere dette.

Morendo hvit kiste (kun i standard mål)

I tråd med Standard for god gravferdskikk benyttes våre unike bårebiler til seremoniell transport. Ved henting av avdøde i bopel kan også nøytral bil benyttes.
I forkant av og under seremonien vil vi være til stede og sørge for alt det praktiske.

Tre røde roser til kisten.

Inntil 50 fullverdige programhefter.
I forkant av seremonien vil vi være til stede og klargjøre seremonilokalet med vårt smakfulle seremoniutstyr, samt at vi tar hånd om alt det praktiske.
Vi formidler kontakt til vår profesjonelle aktør/leverandør av streaming.
Gjelder ikke private seremonirom
Vi veileder deg gjerne i prosessen som følger arv og skifte.
Vi veileder deg gjerne til valg av gravsted og tilhørende gravstein.
NAV refunderer inntil kr. 24.734,- i gravferdsstønad og transportkostnader over 20 km. Stønaden kan dekke hele begravelsen. Vi tar ikke ekstra betalt for å hjelpe deg med å avklare om du ha rett på stønad fra NAV.

Kontakt ditt lokale begravelsesbyrå døgnet
rundt, eller ring 030 24