For praktisk hjelp ved et dødsfall, ring oss på
03024
hele døgnet

Den vanskelige samtalen

Døden er for mange et sårt og vanskelig tema. Dette er ganske naturlig spesielt dersom man ikke har tenkt eller snakket mye om temaet tidligere. Når noen dør er det mange liv som påvirkes. Det er en sorgprosess som skal gjennomgås, bearbeides og ikke minst føles på.

Skrevet av fonus 29. august 2022

Når man selv ikke er nærmeste pårørende, kan det være vanskelig å finne de rette ordene i kommunikasjonen med nærmeste familie. Vår opplevelse er at de som står i en livskrise og en sorg setter pris på at man er oppriktig, ærlig og respektfull.

Hvordan ordlegge seg

Det er mange ord vi bruker i stedet for «død» eller «døden», slik som «å sovne inn», «ikke lenger blant oss», «vandret videre» og andre uttrykk. Andre forhold vil også påvirke hvordan vi snakker om døden, slik som kultur, personlige og familiære forhold. Det finnes ingen fasit for hvordan vi bør ordlegge oss eller snakke med pårørende. Det er heller viktig å være seg selv. Det er ikke slik at du nødvendigvis skal tilpasse deg til det du tror den pårørende ønsker å høre. Vær ærlig, respektfull og ikke vær så redd for å si noe «feil».

Spør, tilby og lytt

Du kommer langt med å være ydmyk, lyttende og spørrende. Kanskje er det en du står nær som har mistet en kjær, kanskje er det en kollega eller venn. Vær den personen du alltid har vært, og spør om det er noe de vil snakke om eller ønsker bistand med. Det er mye verdi i det å bare være til stede, å tilby en skulder der det trengs og å lytte når den du bryr deg om ønsker å dele. Døden kan være et stort og vanskelig tema, men det behøver ikke å bety at vi ikke skal snakke om det.

Fonus er ditt lokale begravelsesbyrå som alltid er der for deg!