For praktisk hjelp ved et dødsfall, ring oss på
03024
hele døgnet

Fonus begravelsesbyrå – vi er alltid her for deg

Når et dødsfall inntreffer, ønsker de fleste å snakke med et begravelsesbyrå raskt. Spørsmålene er mange og mye skal avklares på kort tid. Fonus begravelsesbyrå vil bistå best mulig i en krevende situasjon. Derfor er våre telefoner betjent hele døgnet, også i helger.

Du vil alltid få snakke med en av oss i Fonus begravelsesbyrå på vår telefon 03024, eller ved å sende oss en mail på vår mail post@fonus.no Vi er tilgjengelige 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Vi har døgnbetjent vakt- og servicetelefon syv dager i uken. Vår erfaring er at de fleste foretrekker å bruke telefon eller nettsiden vår for å etablere den første kontakten med oss. Derfor er vi tilgjengelig for alle våre avdelinger med servicevakt 24 timer i døgnet.

Når du har reservert tid, møter en av våre gravferdskonsulenter deg der du ønsker, enten på en av våre 29 avdelinger eller hjemme hos deg om du foretrekker det. Fonus begravelsesbyrå gjennomfører begravelser i Oslo, Viken (Akershus og Østfold), Vestfold samt i Innlandet (størstedelen av Hedmark).

Du kan ringe Fonus begravelsesbyrå hele døgnet. Servicevakten har full oversikt over alle våre dyktige gravferdskonsulenter og 29 avdelinger. Servicevakten hjelper deg raskt med å reservere en tid som imøtekommer ditt behov. Oversikt over alle våre kontorer finner du her.

Fonus historie

Fonus sin norske historie starter i Sverige. For over 100 år siden var normalen både i Sverige og i Norge å ta hånd om begravelsen selv. Men under utvikling og urbanisering på 1900-tallet oppstod det nye behov og tradisjoner.

Den åpne kisten som tidligere var vanlig, ble erstattet med en lukket. Det åpnet opp for å pynte med blomsterdekorasjoner på kistelokket. Det ble mer og mer vanlig å informere om en begravelse i avisen.

Etter hvert som begravelsestradisjonene endret seg, så ble også behovet for å få hjelp til alt det praktiske større. Problemet var at det ble veldig dyrt. Den svenske priskontroll myndigheten bestemte at en verdig begravelse ikke skulle koste mer enn 401 kroner i 1950. Det tilsvarte en hel månedslønn for en industriarbeider. Dessuten var det mange useriøse aktører som utnyttet muligheten til å tjene ekstra penger, da det var uklart hva som var rammene for en verdig begravelse.

Det ble diskutert i kirken, i media og i Riksdagen (Sveriges Storting). Men verkenhverken statlige utredninger eller almen begravelsesforsikring var en god løsning. Folkebevegelsene tok dette på alvor og løsningen ble å etablere begravelsesforeninger som økonomiske foreninger.

Første forening åpnet i Stockholm i 1946. Det var blant annet forbrukerforeninger, fagforeninger, forsikringsselskapet Folket som var initiativtagere. Dette førte raskt til å få prisene ned og samtidig gjennomføre verdige begravelser.

I 1969 besluttet begravelsesforeningene i Stockholm, Västmanland og Dalarna samt folkebevegelsens begravelsesforening i Uppsala og Gävleborgs fylke å slå seg sammen. Denne nye foreningen tok navnet Begravelsesforeningen Fonus. Fonus er et latinske ordet for begravelse. Samtidig ble det dannet et datterselskap for produksjon av kister. Gjennom hele 70 tallet etablerte Fonus seg, med felles profil arbeide og logo. FONUS ble velkjent i hele Sverige og er den dag i dag Nord-Europas største byrå og bistår nærmere 30.000 familier i en tung stund, fortsatt med et kooperativt eierskap i Fonus ekonmiska forening. Et kooperativt eierskap betyr samvirkende eller samarbeidende eierskap.

Fonus har egen kistefabrikk, som produserer et stort utvalg kister, og som kan spesialtilpasse kister for enhver. Alle kistene kan leveres i str. XL, noe vi tilbyr som eneste byrået i Norge og Sverige. Kistefabrikken er ISO 14001 sertifisert og leverer kun materialer i topp miljøvennlig kvalitet. Fabrikken brenner overskuddsmaterialer i egen fabrikk, som blir til fjernvarme for alle innbyggere i nærområdet.

I 1993 tok Fonus steget inn i Norge. De overtok det velkjente Oslo byrået T.S. Jacobsen. Fonus etablerte seg gjennom årene på store deler av Østlandet, og er i dag Norges nest største byrå, med 40 ansatte, og vi gjennomfører ca. 1400 begravelser årlig.

Fonus AS verdier

Fonus konsernet bestående av samtlige varemerker og forskjellige selskaper har de samme verdiene. Alle ansatte i Fonus har et ansvar for å kjenne til å følge disse verdiene. De er vårt kompass i møte med den enkelte kunde og medarbeider.

Våre verdier er:

Ærlighet: I vårt konsern skal samtaler mellom medarbeidere, mellom ledere og mellom kolleger være basert på ærlighet. Det samme gjelder overfor kunder og omgivelsene våre. 

Engasjement: Å vise gjennom handling og dele sin personlige kunnskap og positive holdning er grunnlaget for det vi i vårt konsern kaller engasjement.

Samarbeid: Det kreves minst to personer for å skape en dialog, og i vårt konsern er vi betydelig flere personer enn det. Det betyr at vi sammen må legge til rette for dialog og samarbeid.

Pålitelighet: Ordet pålitelighet er spennende og innholdsrikt. Vi skal stille oss selv spørsmålet hver dag: Har jeg vært pålitelig mot kunde, medarbeider, kollega, sjef eller selskapet?

Omtanke: Hele konsernets produkt- og tjenestetilbud bygger på å gi kundene våre omtanke med best mulig kvalitet og lønnsomhet for kunde og konsernet. I en så følsom bransje som vi er i, uansett om det dreier seg om gravferd eller juss, så gjelder det for oss å opptre med omtanke i hvert enkelt kundemøte.

T.S Jacobsen HISTORIE

T.S. Jacobsen en del av Fonus-konsernet, og har vært det siden 1993. Firmaet T.S. Jacobsen ble etablert i 1902 av Tarald Severin Jacobsen. Tarald Severin Jacobsen startet byrået i Akersgaten 73 B, men flyttet etter hvert virksomheten til Ullevålsveien 1 i 1907. Her hadde han både kontor og bolig. I bakgården hadde han snekker og malerverksted, og der ble det produsert både kister og utstyr til kistene.

Tarald Severin Jacobsen døde i 1945, da overtok hans sønn Thorbjørn Sigurd og svigersønnen Karsten Hofstad virksomheten, og førte den videre i grunnleggerens ånd. T.S. Jacobsen kjøpte etter hvert også opp Trosterud Begravelsesbyrå. T.S. Jacobsen hadde i 2022 120 års jubileum. Det har hele tiden vært et Oslo-basert byrå. I dag er T.S. Jacobsen en del av Fonus-konsernet, og har vært det siden 1993.

Fonus-konsernet har stått bak som eiere, selv om T.S. Jacobsen har drevet videre med sitt opprinnelige navn. Fra og med 2021 drives T.S. Jacobsen videre med FONUS, og med samme seriøsitet, stil, ærbødighet og god service som kjennetegnet på virksomheten. Du vil møte de samme hyggelige menneskene som har jobbet i T.S. Jacobsen hele tiden.

Våre ansatte viderefører daglig grunnleggerens visjon om å være til hjelp for de pårørende på en medmenneskelig og omsorgsfull måte. FONUS byr på akkurat det T.S. Jacobsen alltid har gjort, en høy grad av serviceinnstilling og kunnskap, og ønsket å bidra til at gravferden også kan bli et godt minne.