For praktisk hjelp ved et dødsfall, ring oss på
03024
hele døgnet

Hva sier man til pårørende etter et dødsfall?

Når noen har gått bort er det veldig vanlig å føle at det er vanskelig å finne de rette ordene. Mange er redde for å uttrykke seg feil, spesielt ovenfor de som sto den avdøde nærmest. Frykten handler gjerne at vi for all del vil unngå å gjøre sorgen større eller å påføre mer smerte. Så, hva sier man egentlig?

Skrevet av fonus 2. juni 2022

Ikke unngå de som har mistet noen

Det finnes ikke noen fasit for hva man skal si i slike situasjoner. Mange pårørende har imidlertid påpekt at de har opplevd at venner og kjente har trukket seg unna dem, nettopp av frykt for å tråkke i salaten og uttrykke seg feil. Eksempelvis har bekjente unngått dem på butikken eller ved å krysse gaten. Det er alltid bedre å si noe til vedkommende når man treffer dem, ettersom ingen liker å føle seg oversett eller unngått.

Vis at du bryr deg med ord

Det viktigste er å vise at man bryr seg, at man er der for pårørende og at man har medfølelse for tapet deres. Et enkelt «Jeg tenker på deg» kan være en god ting å si. Det er også fullt mulig å spørre hvordan det går med vedkommende. På den måten kan han eller hun selv velge å snakke om tapet eller om noe annet. Det er da helt essensielt å lytte, og om dødsfallet blir tatt opp – å vise medfølelse. La den pårørende styre samtalen.

…eller med handling

Iblant handler det ikke bare om ord. Det er også god støtte i for eksempel en klem eller et vennlig klapp på armen. En annen støtte er å tilby praktisk hjelp i den første sorgperioden til den som nettopp har mistet noen. For dem er gjerne sorgen overveldende og enkle dagligdagse oppgaver kan fort komme i bakgrunnen.

Vi i Fonus er et gravferdsbyrå som sammenheng med dødsfall er behjelpelige med alle typer spørsmål. Det spiller ingen rolle om disse er tilknyttet selve gravferden, sorgprosessen eller annet – vi er her for deg!