Skikk og bruk ved begravelse
Gravferdens lengde varierer fra seremoni til seremoni. De aller fleste gravferder varer et sted mellom en halv time og en drøy time.
Lengden avhenger av seremoniformen, hvor mange taler som skal holdes og de musikalske innslagene. Gravferder tar også ofte litt lengre tid enn bisettelser, da man skal følge kisten til gravstedet.
Mange lurer på hvilke side i kirken man skal sitte i en begravelse. Den nærmeste familien sitter fremst i lokalet og vanlig vis på venstre side av midtgangen. De fremste radene på begge sider forbeholdes de nærmeste pårørende.
Ut over det sitter man der det er plass. Er du usikker på hvor du skal sette deg når du kommer i seremonien, er det bare å spørre en representant fra begravelsesbyrået.
Kvinner går som regel i mørk drakt eller kjole, og sort eller mørkt yttertøy. Samtidig har det blitt stadig mer akseptert med bruk av farger.
Korte skjørt og dype utringninger går man imidlertid ikke med i en begravelse.
Det finnes ingen formelle regler i Norge for hvem man går i begravelsen til. Mange er derfor usikre på om de skal gå i begravelsen til kollegaer, venners foreldre eller naboer.
Her må man kjenne etter selv og føle om man ønsker å gå. En grei huskeregel er at man kun får én sjanse til å gå i en begravelse, så det kan være bedre heller å gå i en begravelse for mye enn en for lite.
De pårørende vil i de aller fleste tilfeller kun synes det er hyggelig at det kommer flere i seremonien.
For mange er det naturlig å samles etter begravelsen for å møte familie og venner og dele minner om avdøde. Noen inviterer til minnesamvær hjemme, mens andre velger å holde den i et forsamlingslokale. Her er stemningen ofte litt mer personlig og litt mindre formell. De pårørende velger selv om minnesamværet skal annonseres offentlig.
Å sende et takkekort er en fin mulighet til å takke for deltagelsen, eller blomster og gaver som familien har mottatt i anledning avdødes bortgang.
Det er alltid hyggelig å motta en hilsen som viser familiens takknemlighet, og kortets ord og innhold utformes etter familiens ønsk
Gravplassene i norske kommuner drives ofte av kirkelig fellesråd, men er tilgjengelig for de som er bosatt i kommunen uten kostnad. Gravferdsloven bestemmer at alle har rett til en grav kostnadsfritt.
Det er en vanlig misoppfatning at man må være medlem av Den norske kirke for å få gravplass. Alle gravlunder i Norge er tilgjengelig for alle, uavhengig av tilhørighet til tro- eller livssynsamfunn.
Noen gravlunder har egne felt som oppfyller minoriteters behov – disse er forbeholdt medlemmer av disse minoritetene. Tilhørighet til enkelte gravlunder innad i kommunen varierer fra kommune til kommune.