For praktisk hjelp ved et dødsfall, ring oss på
03024
hele døgnet

Hva betyr de ulike fargene i begravelsen

Det er mange ulike tradisjoner knyttet til begravelser i Norge, og flere av dem handler om ulike fargevalg til sentrale deler av begravelsesseremonien. Hvit og svart er farger som særlig går igjen. Hvorfor bruker vi sorte klær, og visste du at det er spesielt vanlig for Norge og Danmark å bruke en hvit kiste?

Skrevet av fonus 29. august 2022

Må du kle deg i svart eller i mørke klær?

Selv om det ikke er en nedskrevet regel, er det tradisjon å møte opp i begravelser iført respektable klær som gjerne er svarte eller mørke. Tradisjonelt har disse fargene symbolisert respekt og sorg. For menn har det vært vanlig å stille i mørk dress og kvinner har gjerne valgt sorte bukser eller skjørt med tilhørende overdel, eventuelt en svart eller mørk kjole. I de senere år har det imidlertid blitt litt mer vanlig med variasjon på dette feltet. Det hender også at pårørende ber deltagerne i begravelsen om spesifikt å kle seg i farger eller lysere klær.

Hvit farge og begravelser

Et ofte stilt spørsmål er om selve kisten må være hvit. Dette er riktignok tradisjonelt sett det vanligste fargevalget for kister, særlig i Norge og Danmark. I andre deler av verden har de en større tradisjon for trebrune eller sorte kister. I dag er det mulig å velge mange ulike farger etter ønske fra de pårørende. Selve liksvøpet er ellers også alltid hvitt. Grunnen til dette er at hvit i denne sammenhengen symboliserer renhet.

Blomstenes fargespill

Når det kommer til blomster er det også vanlig med innslag av hvite blomster, men gjerne i kombinasjon med andre farger. Bårebuketter og kranser med en kombinasjon av hvite og røde blomster er for eksempel et vanlig alternativ. Det er også fullt mulig å velge blomster i favorittfargen til avdøde. Også her er det stor valgfrihet.

Skulle du lure på noe? Vi i Fonus Begravelsesbyrå hjelper deg med alle slike spørsmål. Fonus er et lokalt begravelsesbyrå som alltid er der for deg!