For praktisk hjelp ved et dødsfall, ring oss på
03024
hele døgnet

Halvparten sliter med å snakke om døden

Bare halvparten av oss snakker om døden med våre nærmeste. Det til tross for at de fleste av oss mener det er viktig å snakke mer om døden før den inntreffer, og vi kunne ønske vi gjorde det oftere.

Skrevet av Fonus 30. september 2024

Bare halvparten av oss snakker om døden med våre nærmeste. Det til tross for at de fleste av oss mener det er viktig å snakke mer om døden før den inntreffer, og vi kunne ønske vi gjorde det oftere.

De fleste av oss har opplevd å miste noen som sto oss nær. Nesten ni av ti i den voksne befolkningen, viser en undersøkelse Inpact har gjennomført på vegne av begravelsesbyrået Fonus. Men kun 55 prosent har snakket om døden med en nær som går bort, før det faktisk skjedde. Nå lanserer Fonus en digital løsning hvor man kan skrive inn sine ønsker og opplysninger til etterlatte.

Sju av ti ønsket det var enklere

Det er ulike årsaker til at døden er et vanskelig tema, men det vanligste er frykt for å bli lei seg selv, eller frykt for å gjøre den man snakker med trist. I tillegg svarer to av fem at de ikke vet hvordan de skal ta opp temaet.

– I Fonus er vi jo vant til å snakke om døden. Det er yrket vårt, og vi gjør det daglig. Men – vi opplever veldig ofte at de som kommer til oss ønsket de hadde hatt flere samtaler om døden med den de har mistet, sier Terje Eid-Hviding, daglig leder i Fonus Begravelsesbyrå.

Undersøkelsen bekrefter også det samme. Nesten sju av ti kunne ønske det var lettere og mer vanlig å snakke om døden.

Mange valg på kort tid

Når noen går bort er det ikke bare sorgen som er tyngende. Alt det praktiske som følger med blir en belastning for mange. På kort tid skal man ta mange beslutninger. Skal personen begraves i kiste eller kremeres? Hvilken farge skal kisten eller urnen ha? Hvor skal personen gravlegges? Hvilke sanger skal man velge, og hva med fargen på blomstene?

– Fristen for å gravlegge eller kremere noen i Norge er senest ti dager etter dødsfallet. For at seremonien skal bli gjennomført på en verdig måte er det mye å ta stilling til – på kort tid. Vi ser at mange syns det er overveldende, sier Eid-Hviding.

Han tror samtaler om døden kan gjøre det enklere for den etterlatte å håndtere små og store oppgaver som er krevende å løse i en tid med sorg og en ny hverdag.

Anbefaler å skrive ned egne ønsker

I undersøkelsen svarer kun 34 prosent at de har snakket med sine nærmeste om hvordan de ser for seg sin egen begravelse. Men godt over 80 prosent har gjort seg opp en mening om hvordan de ønsker den skal være.

– Tallene viser at vi har en vei å gå når det gjelder å snakke sammen om døden. Vårt råd er å ta samtalen, gjerne i god tid før varsellampene begynner å blinke. Da blir det mindre vanskelig, og man tar et stort skritt mot å gjøre det enklere for sine nærmeste, sier Eid-Hviding.

Fonus lanserer nå en digital løsning, «Mitt farvel», der alle står fritt til å legge inn egne, private ønsker for begravelsen, og andre praktiske opplysninger man vil at byrået videreformidler til de etterlatte. Mitt Farvel er sikret med bank-id, og vil kun bli gjort tilgjengelig etter døden.

- En digital løsning gjør det mulig å ta grep selv, ved å notere ned ønsker og andre opplysninger som kan være relevant for de som står igjen. Det har vi gjort fordi vi ser at behovet er stort og etter stor suksess med dette i Sverige, sier Eid-Hviding.

Det er den nærmeste pårørende som etter Gravferdsloven har rett til å bestemme hva som skal skje med den døde, dersom ikke avdøde i forkant har gitt fullmakt til andre. Dersom man har skrevet ned egne ønsker for sin begravelse er dette til stor hjelp for den som får ansvaret.

– I undersøkelsen svarer faktisk 13 prosent at de er engstelige for at familien ikke vil respektere deres ønsker, og nesten like mange er redd for at egen begravelse blir en konflikt i familien. Dette er også gode grunner for å skrive ned ønskene sine og fortelle hvem man ønsker skal få ansvaret, sier Eid-Hviding.

Funn fra undersøkelsen:

  • 86,3 % av Norges voksne befolkning har opplevd dødsfall i nærmeste krets.
  • 55,7 % av disse hadde snakket om døden med vedkommende før dødsfallet inntraff.
  • 35,9 % av de respondentene sto nær, som har gått bort, hadde uttrykt ønske for egen begravelse.
  • 27,2 % av de respondentene sto nær, som har gått bort, hadde ordnet med praktiske ting før dødsfallet, som oversikt over passord, avtaler, bankkontoer, forsikringer mm). Nordland har en betydelig lavere andel enn befolkningen under ett, med kun 12,5%.
  • 84,6% av de spurte syns det er ganske viktig eller meget viktig å snakke om døden med sine nærmeste. Halvparten av de spurte (50,5%) syns det er vanskelig.
  • 67,2 % kunne ønske det var lettere og mer vanlig å snakke om døden.
  • Èn av tre (34,1%) har snakket med sine nærmeste om ønsker for egen begravelse. Flere kvinner (39,6%) enn menn (28,6%) har gjort det.
  • 13 % er engstelige for at egne ønsker ikke blir fulgt. I Oslo er 20 % engstelige for dette.

(Kilde: InFact, på vegne av Fonus Begravelsesbyrå. 1000 respondenter over 18 år, fra hele landet, har deltatt i undersøkelsen)